4 nem pénzbeli módszer a munkavállalók elkötelezettségének növelésére

7 perc olvasás

A munkavállalói elégedettség, elkötelezettség és a motiváció kapcsolata matematikai hasonlattal élve egyenesen arányos: minél elkötelezettebb egy alkalmazott, annál motiváltabb is. Ezzel szemben, a vállalatok hatékonyságára az elégedetlen munkaerő komoly fenyegetést jelent, valamint az elégedetlenség magas kilépési hajlandósághoz is vezet, ami miatt a fluktuáció növekedésével szembesülhetnek a cégek. Ezért is ma már elkerülhetetlen különböző ösztönzési módszerek alkalmazása a dolgozók bevonásához, elhivatottságuk növeléséhez.

4 nem pénzbeli módszer a munkavállalók elkötelezettségének növelésére

Sokszor az alkalmazottak ösztönzésének megoldását a cégek első körben a pénzbeli juttatásokban látják (fizetésemelés, bónusz, cafeteria, egyéb kompenzációs eszközök), azonban számtalan olyan alternatíva létezik, amellyel hosszútávon jobban lehet a dolgozók elkötelezettségét növelni. Az utóbbi években a köztudatban is felértékelődött az olyan témák szerepe, mint az egészségtudatosság (legyen az fizikai vagy mentális), a wellness és a wellbeing, illetve a munkavállalók jobban törekednek az optimális munka-élet egyensúlyának elérésére. Mindezek fényében nem is csoda, hogy jól tudnak működni az olyan nem pénzbeli ösztönzők, amelyek segítik az alkalmazottakat ezeknek a céloknak az elérésében. 

Vállalati szempontból nyilván a nem anyagi ösztönzőknek is megvan a maga költsége, azonban gyakran ár-érték szempontjából kifizetődőbb, emlékezetesebb módszernek bizonyulnak az alkalmazottak jutalmazására. A különböző megoldások implementálása jelzés értékkel bír a munkavállalók felé, mert érzik a megbecsülést és azt, hogy nem csak egy csavarnak tekintik őket a gépezetben, hanem embereknek, akiknek fontos a jólléte és az egészsége. 

 

Miért értékes az elégedett, de különösképpen az elkötelezett munkavállaló?

 

A következőkben 4 nem pénzbeli ösztönző kerül bemutatásra, amelyek célravezetőek a beosztottak munkaélményének javításához.

Miért fontos a rugalmasság?

Az egyik legnépszerűbb eszköz a nem anyagi ösztönzésre a rugalmas munkabeosztás. Ez alatt olyan opciókat értünk, amelyek az alkalmazottak számára nagyobb kontrollt biztosítanak a munkavégzés helye és ideje felett. Így a munkavállalóknak lehetőségük van maguknak megtervezni munkavégzésüket és a személyes teendőikről is könnyebben tudnak gondoskodni, hozzájárulva az ideális élet-munka egyensúlyának kialakításához. A rugalmasságnak a stressz csökkentésében is nagy a szerepe és pozitív hatást gyakorol a wellbeingre. Márpedig az egyensúly és a jóllét két olyan fontos tényező, amely erősítheti az elkötelezettséget. 

Éppen ezért a rugalmas munkabeosztás a munkakeresők körében is nagy vonzerővel bír, különösképpen irodai munkakörökben. Nem véletlen, hogy például táv-, hibrid munkák esetén szélesebb a jelentkezők köre. Egyrészt az álláshirdetésekre olyan jelöltek is pályáznak, akik a munkavégzés helyének távolsága miatt alapvetően nem tennék. Másrészt az sem lehetetlen, hogy azért jelentkezik egy jelölt, mert élethelyzete nem teszi lehetővé a fix idejű beosztás vállalását a hagyományos munkaórákban. 

Mi teszi ki a pozitív munkahelyi környezetet? 

Számtalan nézet létezik, hogy mi számít pozitív munkahelyi környezetnek, azonban az olyan tulajdonságok, mint a bizalom, a támogatás, az elszámoltathatóság és az egészséges munkakultúra sokat nyomnak a latba. Minden vállalat, csapat dinamikája eltérő, ezért nehéz megtalálni a megfelelő módszereket a jó környezet kialakításához. Annyi biztos, az elégedettség és elköteleződés növeléséhez a munkahelyi környezet jelentősen hozzájárul. 

A kommunikáció nyitottságán nagyon sok múlik, ebből kifolyólag lehetőséget kell biztosítani a kérdések felvetésére, visszajelzések fogadására és a kollégákkal közös ötletelésre. A dolgozók értékelik a pozitív megerősítést, a fejlődési lehetőségeket, tanácsokat, így az elégedettség, elköteleződés növeléséhez fontos a visszajelzés a vezetők részéről is. Emellett biztosítani kell az olyan lehetőségeket, amelyekkel a munkavállalók rá tudnak gyúrni erősségeikre és képességeikre. 

Miért célravezető a szakmai fejlődési lehetőségek biztosítása?

Egy vállalat a szakmai fejlődési lehetőségek biztosításával a munkaadó és a munkavállaló számára is win-win helyzetet hoz létre. A munkaadó értéket teremt önmagának, hiszen meg tudja mutatni az alkalmazottaknak, hogy támogatja őket és így magasabb színvonalon képesek ellátni feladataikat.

Ez pedig a munkavállalók szempontjából is pozitív, hiszen könnyebbé és gyorsabbá válik számukra a munkavégzés, valamint hosszútávon nő a versenyelőnyük a munkaerőpiacon. A továbbképzések támogatása jelzi azt a dolgozóknak, hogy a munkaadó hajlandó befektetni az alkalmazottak fejlődésébe, ezáltal megbecsültebbnek érzik magukat.

Pénzkidobásnak számít a wellness megoldások biztosítása?

Habár sokan nem hinnék, de a wellness megoldások számítanak az egyik legfontosabb nem pénzbeli kompenzációnak. A wellness kétségtelenül hozzájárul az alkalmazottak produktivitáshoz és munkahelyi teljesítményéhez, ezért a mentális, érzelmi és fizikai egészség támogatása kulcsfontosságú.

Ebből fakadóan a munkavállalók motiválása a sportolásra egy jó lehetőség és érdemes mérlegelni a dolgozói fitnesz előfizetések megtérítését béren kívüli juttatásként. Magyarországon például az AYCM – All You Can Move olyan sportbérleteket hozott létre, amelyekkel országszerte akár több száz helyszín és mozgásforma is elérhető. A bérleteket finanszírozhatja a munkavállaló és a munkáltató is teljes vagy részleges formában, amennyiben a munkáltató az AYCM rendszer partnere.

Workshopok, csapatépítő programok rendezése is egy jó módszer a munkavállalók jóllétének biztosítására. A munkától távol töltött idő segít a munkatársi kapcsolatok erősítésében és javítja a szinergiát. 

 

Összességében

Az anyagi és nem anyagi ösztönzés egyaránt nagyszerű eszköz az alkalmazottak elégedettségének biztosításához. A nem pénzbeli kompenzáció kifejezetten jól mutatja, hogy a vállalat támogatja őket, törődik a személyes fejlődésükkel és jóllétükkel. 

A rugalmas munkarend hasznos új munkavállalók keresése, illetve régi munkavállalók megtartása érdekében is, könnyebb számukra a magánélet és munka összehangolása. A pozitív munkahelyi környezet sokban támogatja a kreativitást, a hatékonyságot és javítja a csapatkohéziót. A képzések biztosítása segíti az alkalmazottakat karriercéljaik elérésében és jobban tudják munkájukat elvégezni. Végül a wellness megoldások hozzájárulnak az ideális mentális, érzelmi és fizikai egészség eléréséhez.

Vissza
Megosztom